Vino tedna: sauvignon 2013, Renčel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Raketno gorivo s kraške gmajne.

Sorta: 100 % sauvignon
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Stopnja alkohola: 14 % vol.

Dežela: Primorska
Okoliš: Kras
Lokacija kleti: Dutovlje
Cena: 25 evrov (pričakovana MPC)

 

Foto: Toni Gomišček

Pred davnimi leti, no, zagotovo pa pred več kot dvajsetimi, se nas je skupina vinskih navdušencev ogrela za idejo, da bi pripravili slovenski vinski vodnik. Začeli smo torej zbirati vzorce in ob podpori furlanskega prijatelja Giulia Colombe, ki nas je vpeljal v način ocenjevanja, veljaven za ugledni italijanski vodnik, ki sta ga takrat še družno podpisovala Gambero Rosso in Arcigola (pozneje preimenovana v Slow Food), izbirali najboljša med dobrimi. Kar pomeni, da smo iz vsakega »flighta« izločili vzorec ali dva, ki sta napredovala v naslednji krog.

Na koncu sta ostali dve vini, po kakovosti močno izstopajoči izmed vseh preostalih. Za glavo višji, bi lahko rekli. Ker je bilo ocenjevanje ves čas na slepo, smo šele povsem na koncu spoznali, da bi od vseh vzorcev zaželene »3 kozarce« prejeli vini enega in istega pridelovalca, obe beli, obe iz kleti Joška Renčla iz Dutovelj na Krasu. Eno je bilo chardonnay, drugo pa sauvignon, beli sauvignon.

Kolikor vem, se dandanašnji njegov chardonnay »skriva« v zvrsti vincent, sauvignon pa ostaja sortno vino, še kar naprej vredno treh kozarcev, če bi jih kak vodnik podeljeval tudi za Slovenijo.

Nikoli se ne bom naveličal ponavljati prepričanja, da bi Kras moral odločneje staviti na bela vina, zlasti na vitovsko in malvazijo, pil pa sem že tudi izjemen sauvignonasse in seveda sauvignon, vini izrazitejše aromatične komponente. Renčlov sauvignon je ekstraktno bogat, bistre zlate barve z bakrenimi odtenki in s prvimi znamenji barvne oksidacije, povezanimi z dejstvom, da je bil mošt tri dni na kožicah, da gre vino v peto leto in da ni bilo filtrirano.

Njegova cvetica je, preprosto povedano, opojna. V prvem trenutku spominja na ogret cvetlični med, ki še bolj odločno kot hladen oddaja balzamične note travniškega cvetja, med katere se pomešajo zaznave zrelega sadja, suhih marelic in rahlo dimljenih sliv. Vonj razkriva dolgotrajen stik z drožmi, tako grobimi kot finimi, katerih prisotnost nam dodatno potrdi izjemno polno telo.

V ustih je topel, sadne note premagajo cvetlične, počasi prihajajo do izraza zelišča, vanilja, beli poper. Mineralnost je izjemna, kislina uravnoveša alkohol. Odhod je dolg in pušča v ustih prijetno sladek pookus, ki spominja na sladko koreninico, likviricijo. To je vino, ki me, kadarkoli ga poskusim, ponese v orbito prijetnih senzoričnih doživetij. Renčlov sauvignon kliče po dobri družbi, toda če bi moral izbrati vino za preživetje enega tedna, meseca ali leta na samotnem otoku, bi moja odločitev padla nanj.

Letnik 2013 sam po sebi ni bil slab, a tudi izjemen ne, prej nekaj srednjega, čeprav nam je dal številna odlična vina. V prodajni strategiji Joška Renčla ga bo vsak čas zmanjkalo, tako da bo na trgu kmalu 2014, ki pa je bil za mnoge najbolj težaven letnik doslej. »Od tistega letnika sem ponosen zgolj na sauvignon,« pravi hodec po robu iz Dutovelj.

No, počakajmo še malo z oceno, do takrat pa je dobro vedeti, da je vinograd njegovega sauvignona na stari, težki kraški zemlji, da je kot vzgojno obliko izbral kratek kordon s čepi in da se hektarski donos suče okoli 35 stotov na hektar. V kleti uporablja rabljene lesene sode, v katerih vino še vedno diha, vendar ne dobi priokusa po praženem hrastu.

In ker sem že omenil, da bi si ga izbral kot družbo na samotnem otoku, naj v tem duhu predlagam tudi nekaj možnih spajanj. Upam, da bi bil kje v Sredozemlju, da bi bile tam dišavnice kot rožmarin, timijan, šetraj in da bi na otoku našel kako divjo kozo in njene kozličke, saj ga kar sanjam ob podmladku drobnice na ražnju, pa tudi ob sardelah in skušah na žaru, hobotnici s kaprami in podobnih preprostih, toda izjemno okusnih jedeh. No, ja, tudi testenine z masleno omako s pomladanskim grahom in obiljem koromača bi bile verjetno dobra popotnica k vinu, ki nas s tako lahkoto zapelje z bogatim vonjem, telesom in okusom.

Gomišček, T., O vinu: vino tedna: sauvignon 2013, Renčel, pridobljeno 14.06.2018 s https://www.ovinu.si/673/Vino-tedna-sauvignon-2013-Rencel?src=XNASLZAD